Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Our school

Tags

Járóbeteg Irányítási Rendszer

Tájékoztató a Járóbeteg Irányítási Rendszer (JIR) használatáról! Időpontkérés és bejelentkezés szakrendelésre.

Tájékoztató

A köldök területén a hasfalat csak kötőszövet alkotja, az izomszövet itt hiányzik, ezért a köldöksérv mindkét nemnél viszonylag gyakran alakul ki. Hirtelen fellépő (pl. emelés, hasprés, köhögés), vagy tartós hasűri nyomásfokozódással járó állapotok (terhesség vagy nagyobb fokú elhízás) szakadást okozhatnak a kötőszövetes lemezen. Az így kialakult kis sérvkapun keresztül először általában csak zsírszövet türemkedik ki, később a megnövekedett sérvtömlő már bélszakaszt is tartalmazhat.


Ennél a sérvtípusnál is igaz, hogy minél tovább áll fenn, annál nagyobb a kizáródás esélye, ami életveszélyes állapotot jelent! Az előboltosuló sérv feszessé, fájdalmassá válik, amit erős hasi görcsök, hányinger kísérhet. A kizáródott bélrészlet rövid időn belül elhalhat, azonnali sebészeti ellátása szükséges!

koldokserv

  1. ábra

Köldöksérv műtét:

A választandó műtéti technikát elsősorban a köldöksérv nagysága határozza meg. Kisméretű sérveknél ún Spitzy-műtétet végzünk. Műtét során a bőrköldököt megtartjuk, félkör alakban ejtünk metszést, majd a sérvtömlő ellátása után zárjuk a sérvkaput. A rejtett bőrmetszés a köldökben helyezkedik el, ezért sebgyógyulás után nem, vagy alig látszik. Nagyobb köldöksérvek esetén Mayo-műtétet alkalmazunk, ugyanis ebben az esetben a sérvvel együtt eltávolítjuk a bőrköldököt is a biztonságos hasfali zárás érdekében. 3 cm-nél nagyobb átmérőjű vagy kiújult köldöksérvek műtéti kezelése során feszülésmentes háló beültetése javasolt. A módszer lényege, hogy egy szövetbarát hálót fektetünk a sérvkapura ahelyett, hogy a nyílás széleit összevarrnánk, ezzel elkerülve a varrat okozta feszülést. A bőrt rendszerint a sebváladékot elvezető cső (drain) felett zárjuk. A drain 24-48 órán belül eltávolításra kerül.

 

Vizsgálat, konzultáció: A beteg vizsgálata a sebészeti szakrendelésen történik. Először korábbi betegségeiről, műtéteiről kérdezi a sebész szakorvos, utána a jelenlegi betegségével kapcsolatos panaszairól. Ezután következik a vizsgálat. Először álló helyzetben vizsgáljuk a szabaddá tett területet, ekkor többnyire az előboltosuló sérvet látjuk és tapintjuk, majd fekvő helyzetben helyezzük vissza a sérvet a hasüregbe. A vizsgálat befejezése után az orvos részletes tájékoztatást ad a betegnek állapotáról és annak kezelési lehetőségeiről. Ekkor esik szó a javasolt műtét típusáról, az egynapos sebészetről, mint speciális ellátási formáról, a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól és a gyógyulás során felmerülő esetleges problémákról.  Három fontos dolog: az első, hogy anatómiai elváltozásról lévén szó (tág köldökgyűrű) a folyamatot nem lehet konzervatív terápiával (pl. sérvkötő viselése) megállítani vagy visszafordítani. Tekintettel, hogy a sérvkapu magától nem záródik, a sérvet csak műtéttel lehet megoldani.  A második, hogy az elváltozás okozta panaszokat (fájdalom, stb.) mindenki másképpen éli meg, ezért kizárólag az egyéni tűrőképesség határozza meg, hogy ki mennyi ideig hajlandó együtt élni ezekkel, ill. mikor határozza el magát a műtétre. A harmadik, de talán a legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni, hogy a viszonylag szűk sérvkapu miatt a sérvtartalom kizáródásának veszélye a köldöksérvnél fokozottan fennáll. A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg aláírásával igazolja.

Köldöksérv műtét kockázata: Szövődmény előfordulása ritka, kb. 1-3%-ra tehető. Jelentkezhet vérzés, gyulladás, sebgyógyulási zavar, műtét utáni elhúzódó fájdalom, esetleg a sérv kiújulása. Sebfertőzés esetén a háló kilökődése ritkán, de előfordulhat. Kialakulásuk elsősorban a sérv méretétől, típusától, a kísérő betegségektől és az alkati adottságoktól, ill. a választott műtéti megoldástól függenek. Döntő többségük spontán vagy kiegészítő gyógyszeres kezelésre megszűnik, ritkán szükség lehet újabb műtéti beavatkozásra. A korszerű eljárások, a kiváló minőségű implantátumok és a megelőző gyógyszeres kezelés alkalmazásával, ill. a sérvműtét utáni időszakra vonatkozó részletes tanácsadással a kockázat minimálisra csökkenthető.

Altatással kapcsolatos szövődmények: hányinger, hányás. A dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, elhízás megnövelhetik a sebészeti beavatkozások, valamint az altatással kapcsolatos szövődmények kockázatát. Bármely ezek közül hatással lehet a gyógyulásra, megnövelve a tüdőgyulladás, sebfertőzés, vérrögösödés kialakulásának valószínűségét. Köldöksérv műtét előtti teendők: Fontos, hogy előzetesen tájékoztassa szakorvosát minden egészségügyi tudnivalóról, beleértve az esetlegesen szedett nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszereket (NSAID), illetve az aszpirint vagy az ibuprofent is.

A műtét előtt ügyeljen arra, hogy betartsa a sebész által előírt korlátozásokat. A műtét előtti egy hét alatt ne szedjen nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket, illetve ne étkezzen a műtét napján.

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával az otthonában kitöltött Betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozatot, az Altatási tájékoztató és beleegyező nyilatkozatot, egyéb egészségügyi dokumentációját, Covid oltást igazoló dokumentumot,
Előkészítő gyógyszerelés: az altatóorvos javaslata szerint. Amennyiben van olyan gyógyszere, amelyet napközben is szednie kell, azt hozza magával! Ha a műtétet altatásban vagy kombinált érzéstelenítésben végezzük, az operációt megelőző napon éjfélig szabad csak ételt (könnyű vacsora) és italt (alkoholbevitel nélkül) fogyasztani, mivel az altatást kizárólag teljesen éhgyomorral lehet elvégezni! Műtéti terület borotválása: a köldök alatti és feletti terület közvetlenül a műtét előtt javasolt (egyszerhasználatos borotvát biztosítunk).
Vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket.

Műtét után:

Műtétet követő napon a páciens hazatérhet, viszont néhány hétig fontos a fizikai kímélet, majd fokozatos mozgás és kiegyensúlyozott életmód ajánlott a mielőbbi felépülés érdekében. A műtétet követően ön még nem vezethet gépjárművet, ezért célszerű megkérnie egy családtagját vagy ismerősét, hogy vigye haza önt. A kis seb optimális gyógyulásának alapfeltétele az átmeneti steril gyulladás kialakulása. Ennek eredményeként a sérvműtét területén 1-2 hét alatt spontán megszűnő duzzanat, melegebb tapintatú bőr, izomlázszerű fájdalom, húzódás, esetenként véraláfutás jelentkezhet. A műtét utáni hazatérést követően tartsa be a sebész útmutatásait arra nézve, hogy mikor térhet vissza a normális napi tevékenységekhez. A tapasztalt fájdalom és/vagy diszkomfort érzés mértéke függ a sérv helyétől, a műtét típusától, és az ön egyéni fájdalomtűrő képességétől. A műtét után 7-10 nappal varratszedés és ellenőrzik az ön gyógyulási folyamatát. Teljes panaszmentesség körülbelül 4 hét alatt várható, ekkor már aktívabb sportolás is végezhető.

Étkezés: altatás után folyadékot 2 óra elteltével lehet fogyasztani.
A sérvműtétet követő 3-4 napban fogyasszon bőséges mennyiségben folyadékot (kivéve: szénsavas italok), célszerű napi kb. 2x500-1000 mg C-vitamint szedni, bontsa a napi ételadagot 4-5 étkezésre, kerülje a gázfejlesztő ételeket (bab, borsó, lencse, stb.) Ne egyen zsíros puffasztó ételeket, ne igyon alkoholt.

Mozgás: A gyaloglás és a lépcsőzés még néhány napig nehezített lehet. Az első héten pihenés, a megerőltető mozdulatok mellőzése szükséges. A második héttől lehet könnyebb fizikai mozgásokat végezni. A harmadik héttől egyéb nehezebb mozgásformát is be lehet már iktatni a mindennapokban. A negyedik héttől fokozatos visszatérés a megszokott napi rutinba.

Kezelőorvos      p.h.                                                               Ellátást igénybevevő

                                                                                              (szülő/törvényes képviselő)