Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Our school

Projekt összefoglaló

 Napelemes rendszer telepítése a kapuvári lumniczer sándor kórház- rendelőintézet épületeire

pdfLumniczer Kórház KEOP 4.10.0/k.C.pdf 

A Lumniczer Sándor Kórház- Rendelőintézet 131 759 246 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a KEOP-4.10.0/K/14 kódjelű, Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére című pályázati kiíráson. A projekt az európai unió közreműködésével valósulhat meg és eredményeként napelemes rendszer kerül elhelyezésre a Kórház hét épületének tetejére. A projekt az Európai Unió által nyújtott 100%-os támogatással valósul meg. Az egyedi projektazonosító: KEOP-4.10.0/K/14-2014-0019. A projekt befejezése: 2015.10.26.

 A Lumniczer Sándor Kórház- Rendelőintézetnek jelentős villamos-energia igénye van, melyből adódóan a ráfordított összeg is jelentős az intézmény számára. A megvalósított projekt fő célja az volt, hogy a vételezett villamos-energiát nagymértékben ki tudják váltani a háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos-energiával. A projekt lehetőséget ad az intézménynek, hogy hozzájárulhasson a tisztább, biztonságosabb és környezetkímélőbb megoldásokat alkalmazó ország kialakításához.

Nem elhanyagolható tény, hogy a kórház éves költségvetése tervezhetőbbé válik, másrészt pedig példamutató mértékben csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása. A projekt továbbá elősegíti a fenntarthatóság irányába fejlődő életforma kialakítását is és példamutatással szolgál a többi egészségügyi szolgáltató intézménynek.

A beruházás során napelemes rendszer kerül felszerelésre a Lumniczer Sándor Kórház- Rendelőintézet hét épületére.

Környezeti hatások              

 napelemes rendszer telepítése a kapuvári lumniczer sándor kórház- rendelőintézet épületeire

 A Lumniczer Sándor Kórház- Rendelőintézet projketje megvalósításának során célul tűzte ki a környezet védelmét és a példamutatást más hasonló intézmények felé.A projekt eredményeként napelemes rendszer kerül elhelyezésre a Kórház hét épületének tetejére, ezzel csökkentve a káros anyagok kibocsátását.

A projekt tervezésénél jelentős cél volt a környezet megóvása, melyet első sorban a káros üvegház hatású anyagok kibocsátásának csökkentésével kíván elérni a kedvezményezett.

 A beruházás során napelemes rendszerrel lett felszerelve a Lumniczer Sándor Kórház- Rendelőintézet hét épülete, melyek egy helyrajzi számon fekszenek. A megvalósult projekt által összesen 660 napelem modul került a kórház tetejére, így jelentős villamos energia-vételezéstől szabadul meg az intézmény. Ezen kívül a kórház egészét tekintve 161,16 tonnával csökken éves szinten az üvegházhatású gázok kibocsátása. A megújuló energiahordozó felhasználás a beruházásnak köszönhetően 620,64 GJ lesz éves szinten. Jelentős fejlesztés, hogy a megújuló energiahordozó bázisú villamos energia –termelés 0,1724 GWh növekedést fog mutatni évente.

A projekt megvalósulása nemcsak a többi kórháznak mutat példát, hanem közvetve hatással van a lakosságra, a páciensekre és az intézményben dolgozókra is.

2015. 10. 28.

Lumniczer Sándor Kórház- Rendelőintézet

Sajtóközlemény             

napelemes rendszer telepítése a kapuvári lumniczer sándor kórház- rendelŐintézet épületeire

A Lumniczer Sándor Kórház- Rendelőintézet 131,76 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a KEOP-4.10.0/K/14 kódjelű, Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére című pályázati kiíráson. A projekt eredményeként napelemes rendszer kerül elhelyezésre a Kórház hét épületének tetejére.

A Lumniczer Sándor Kórház- Rendelőintézetnek jelentős villamos-energia igénye van, melyből adódóan a ráfordított összeg is jelentős az intézmény számára. A megvalósított projekt fő célja az volt, hogy a vételezett villamos-energiát nagymértékben ki tudják váltani a háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos-energiával. Ennek köszönhetően egyrészt a Kórház éves költségvetése tervezhetőbbé vált, másrészt pedig példamutató mértékben csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása. A projekt továbbá elősegíti a fenntarthatóság irányába fejlődő életforma kialakítását is és példamutatással szolgál a többi egészségügyi szolgáltató intézménynek.

A beruházás részletei:

  • 660 db Risen RSM-60-6-260P típusú napelem modul
  • 4 db ABB PVI 10.0-TL-OUTD-S2 típusú inverter
  • 4 db ABB Trio 20-TL-OUTD-S2
  • 3 db ABB PVI 12.5-TL-OUTD-S típusú inverter
  • 1 db ABB Trio 7.5-TL-OUTD
  • 1 db ABB PVI 5000 -TL-OUTD
  • kábelek, tartószerkezet nyereg és lapos tetőre és a fogadó hálózat kialakítása

A megvalósítás helyszínei:

  • 9330 Kapuvár, Dr. Lumniczer Sándor utca 10. hrsz.:405/8

Ezen kívül a kórház egészét tekintve 161,16 tonnával csökken éves szinten az üvegházhatású gázok kibocsátása. A megújuló energiahordozó felhasználás a beruházásnak köszönhetően pedig 620,64 GJ lesz évente.

A projekt költségvetése: a pályázatban elszámolható 131 759 246 Ft, amely teljes egészében vissza nem térítendő támogatás.

A projekt az eredeti célkitűzéseknek megfelelően sikeresen és eredményesen megvalósult, a napelemes rendszer üzemel és termeli a villamos áramot.