image

Tüdőgondozó Intézet

9330 Kapuvár, Kossuth L.u.8. 96/242-442
Kapuváron 1930-ban hozták létre a Tüdőgondozó Intézetet a Rockefeller-alapítványa támogatásával.1945 elején a gondozó dr. Hirsch Andor jól felszerelt orvosi rendelőjébe költözött, ahol - abban az időben egyedülálló módon - röntgen- és előhívó helyiség is volt.

1985-ben dr. Darázs Károly főorvos és Boross János vezető asszisztens hozta létre a város SEF szűrőállomását, bevezették a multifázisos szűrést. Részt vettek a város két termálkútjának gyógyvízzé nyilvánításában, amely eredményesen alkalmazható a légzőszervi betegek inhalációs kezelésére.

A sok feledat ellátására intézetünk szűknek bizonyult, ezért 1993-ban a város vezetőinek támogatásával ingyenesen megkaptuk a volt munkásőrség épületét. Ezáltal mód nyílt arra, hogy külön bejárattal leválasszuk a Tüdőszűrő Állomást a betegrendeléstől.

2000-ben intézetünk vadonatúj EMERIX HF 50 kétmunkahelyes röntgenkészüléket kapott. Számítógépes rendszert építettünk ki, illetve allergológiával, gyermekpulmonológiával bővült a rendelések száma.

A 75 év során az intézetnek 11 főállású főorvosa, 7 helyettesítő orvosa, 17 szakdolgozója, 7 kisegítő személyzete szolgálta a betegeket. Intézetünk alagsorában található az ország egyetlen Röntgen-múzeuma.

Gondozónk és a múzeum megtekintésére mindenkit szeretettel várunk.

Térkép - Tüdőgondozó

tudo-map